Maak bermarking so deel van jou boerdery
JUNIE 2009
Bemarking, vanuit �n landbou-perspektief, word beskryf as di� aktiwiteite wat �n invloed het op die beweging van goedere en dienste vanaf die oorspronklike produsent na die finale verbruiker. Dit is dus duidelik dat die produksie van �n produk en die bemarking daarvan nie afsonderlik benader kan word nie � veral nie deur produsente nie. Produksie hoef nie by die plaashek te eindig sodat bemarking kan begin nie.
In
hierdie artikel:
�
Uitdagings
�
Verwysings
�n Produk hoef eerstens net geproduseer te word indien daar �n
mark vir dit bestaan en daarom begin bemarking reeds met
produksie op die plaas. Daarenteen begin produksie weer by die
verbruiker, omdat die produsent eers die produkvereistes,
behoeftes en voorkeure van die verbruiker moet ken voordat hy
tot produksie kan oorgaan.
In die verlede was die meerderheid landbouprodusente van mening
dat hulle enigiets kon produseer en die betrokke bemarkingsraad
sou toesien dat die produk bemark, of verkoop, word. Di� siening
strook met die tradisionele ekonomiese siening dat geen
oorskotproduksie noodwendig lei tot geen behoefte aan afset.
Hierdie siening het egter, sedert die afskaffing van die
onderskeie bemarkingsrade, dramaties verander. Die
interafhanklikheid tussen produsent, middelman en verbruiker
word ook nou erken.
Bemarking is �n produktiewe proses, wat impliseer dat tydnut (vrystelling
van die produk wanneer die verbruiker dit benodig), pleknut (betyds
op die regte plek) en vormnut (in die gewende vorm) tot die
produk gevoeg word.
Vanuit �n produsent se oogpunt, is die oorhoofse doel van
produksie die maksimalisering van wins. Die netto
boerdery-inkomste word dan ook deur die volgende drie
interafhanklike faktore be�nvloed:
� Die hoeveelheid van die produk wat verkoop word;
� Die produksie- en bemarkingskoste van die produk; en
� Die produkprys wat die produsent ontvang.
Uitdagings
Die produsent se strewe om markgeori�nteerd te produseer, word
deur die volgende uitdagings gekonfronteer:
� Produsente vind dit oor die algemeen moeilik om hul
produksiestelsels tydig by die voortdurend veranderde
markomstandighede en -vereistes aan te pas. Hier word veral
verwys na die veranderde vraag van die verbruiker. Die eerste
werklik landbougerigte bemarkingstaak is dan om akkuraat in
kwalitatiewe en kwantitatiewe terme te bepaal wat die verbruiker
(mark) se vereistes is. Die onvermo� van die produksieproses om
vinnig by veranderde omstandighede aan te pas, het gelei tot die
ontstaan van �n ho�risiko element in die landbou, naamlik; dat
�n mark waarvoor �n bepaalde produksieplan ontwikkel is,
moontlik nie meer mag bestaan wanneer die produk markgereed is
nie.
Die veiligste en eenvoudigste metode om bogenoemde probleem te
oorkom, is om genoegsame tyd en aandag aan markontleding te
bestee. Sodoende pas die aanbod by die heersende vraag en waar
daar �n ooraanbod is, kan produksie afgeskaal word (soos wat die
staat se grondomskakelingskema ten opsigte van die
mielieproduksie destyds ten doel gehad het).
� �n Tweede kwessie is die betroubaarheid of akkuraatheid
waarmee die markprys van die produk die verbruikersvraag na die
produsent reflekteer. Hierdie is �n groot probleem, omdat die
produsent die verbruikersvraag as basis vir produksie- en
bemarkingsbeplanning moet neem. Hierdie probleem word deur veral
twee faktore veroorsaak:
� Die geografiese verspreiding van die verbruikers lei tot �n
kommunikasieprobleem met die produsent; en
� Die bemarkingsektor (middelman) wat tussen die produsent en
verbruiker staan. Gevolglik is die produsent hoofsaaklik �n �prysnemer�,
omdat produsente as individue geen invloed op die produkprys kan
uitoefen nie.
Die produsent kan egter self, deur middel van die instellings
wat die bemarking van sy produk behartig, die vraag be�nvloed
deur die prys daarvan te verlaag. Dit sal beteken dat die
produsent sy produksiekoste by die laer produkprys moet aanpas,
wat ook gedoen kan word deur doeltreffende bemarking en
markbevordering. Die prys moet egter markverwant wees, wat
beteken dat die seine wat die mark deurstuur, korrek weerspie�l
moet word en nie deur kunsmatige bybetalings of subsidies
vertroebel word nie.
Om die produsent se geldelike posisie te beskerm, moet
ondersteuning om die natuurlike prysvormingsproses geskied,
sodat die prys wat deur die wisselwerking van vraag-en-aanbod
tot stand kom, nie versteur word nie. �n Prys wat op s� �n wyse
tot stand kom, sal dan aan die produsent �n korrekte aanduiding
gee van die aanwending en kombinering van produksiefaktore.
� �n Verdere aspek wat hiermee verband hou, is om die
geproduseerde produk teen die laagste moontlike koste aan die
verbruiker te besorg. Hierdie probleem veroorsaak geweldige
konflik tussen die produsent, bemarkingsagent en verbruiker.
Omdat bemarkingskoste hoofsaaklik gegenereer word deur �n produk
se toegevoegde waarde, kan di� probleem oorkom word as die
produsent self die waardetoevoeging behartig.
� �n Laaste aspek wat aandag verdien, is die veranderings in die
kostestruktuur van die boerdery-onderneming. Hier word veral
verwys na versnelde meganisasie, wat vaste koste verhoog en
sodoende die produsent dwing om �n ho� produksiekapasiteit te
handhaaf om sy eenheidskoste so laag as moontlik te hou. Dit
verminder die onderneming se vermo� om by die verandering in
verbruikersvraag aan te pas.
Vanuit die produsent se perspektief is �n doeltreffende
bemarkingsisteem een wat hom daartoe in staat stel om die regte
hoeveelheid ho�kwaliteit produk te produseer. Dit sal dan die
maksimum netto wins realiseer sodra die produk van die hand
gesit is.
Verwysings
Lucas, C.H.G. Die Taak van Bemarkingsbestuur, Van Schaik,
Pretoria.
Eie notas, Damelin, Professionele Bemarkingsbestuurkursus,
Bloemfontein, 1989.
Johan du Toit is die Bestuurder van Senwes se
Landboudienste-afeling. Vir meer inligting, stuur �n e-pos na
[email protected]
of skakel hom by (018) 464-7543 of 084 586 8780.